Təzyiqiniz tez-tez qalxırsa, mütləq bu məhsulları yeyin!
Hipertoniyadan əziyyət çəkən insan üçün ən əsas məqsəd təzyiqi eyni səviyyədə saxlamaq, təzyiqin kəskin qalxmasının qarşısını almaqdır.
Hipertoniya zamanı məhz təzyiqin tez-tez və kəskin şəkildə qalxıb-enməsi çox təhlükəlidir və ağır fəsadların inkişafına (insult, infarkt) səbəb ola bilər.
Hipertoniyadan əziyyət çəkən insan təzyiqini normada saxlmaq üçün ona təyin olunmuş preparatları vaxtı-vaxtında qəbul etməli, bədən çəkisini normada saxlamalı, sağlam qidalanmalıdır.
Sağlam qidalanma hipertoniyaya nəzarət prosesində böyük rol oynayır. Bəzi məhsullar var ki, onların müntəzəm istehlakı təzyiqi eyni səviyyədə saxlamağa yardım edir.
Saglamolun.az sizə bu məhsulların siyahısını təqdim edir.
- Bişmiş kartof
Bu sadə məhsul kalium və maqneziumla zəngindir. Məhz kalium və maqnezium təzyiqi normallaşdırmağa kömək edən ən yaxşı maddələr kimi tanınır.
Kartofu qabıqlı şəkildə suda və ya daha yaxşı sobada (yağsız) bişirmək lazımdır.
- Qatıq
Süd məhsulları da təzyiqi normallaşdırmağa kömək edir. Qatıq bu işdə ən yaxşı köməkçidir. Mütəxəssislər hər gün 1 stəkan qatıq yeməyi tövsiyə edir. Bu təzyiqi normada saxlamağa yardım edəcək.
Alimlər sübut edir ki, qatıq və s. süd məhsulları həmçinin hipertoniyanın inkişafı riskini də xeyli azaldır.
- Banan
Banan duzun orqanizmə olan mənfi təsirini azaldır. Bildiyimiz kimi, duz orqanizmdə mayeni saxlayaraq təzyiqin qalxmasına səbəb olur.
Həmçinin kaliumla zəngin olan banan damarların vəziyyətini yaxşılaşdırır, ürəyin sağlamlığını qoruyur.
- Kakao
Flavonoidlərlə zəngin olan kakao damarların sağlamlığına müsbət təsir edir.
- Lobya
Lobya kalium, maqnezium və qidalı liflərlə zəngindir. Bu 3 maddə təzyiqi eyni səviyyədə saxlamağa kömək edir.
“Təəssüf ki, Bakı, Abşeron zonasında əhaliyə verilən içməli suyu “içməli su” adlandırmaq olmaz. Çünki istər bu suyun tərkibində olan ağır metallar, istərsə xlor normadan çoxdur. Eyni zamanda, PH, qələviliyin aşağı olmasına görə, bu suyu içməli su adlandırmaq olmaz. Bu su daha çox texniki suya yaxındır...”
Mütəxəssislər ağız və diş baxımının əhəmiyyətinə diqqət çəkir, ortaya çıxan problemlərin müxtəlif xəstəliklərə səbəb ola biləcəyini bildirirlər. Ağız və diş sağlamlığını pozan diş çürükləri, diş əti xəstəlikləri geniş yayılıb. Qidalanma keyfiyyəti gündəlik həyatımızda çox önəmlidir.
Bu gün sağlam həyat tərzi trendləri arasında populyarlıq qazanan şəkərsiz qidalanma bir çox insanın izlədiyi üsula çevrilib. Bəs, bu cür qidalanma orqanizmə hansı faydaları verə bilər?
"Orucluq təkcə qida qəbulu deyil, nəfsə nəzarətdir. Bu, insanların davranışlarında özünü göstərməlidir. Çalışmaq lazımdır ki, bütünlükdə nəfsə, instinktə nəzarət həyata keçirilsin”.
Bir şəxs şəkərli diabet olduqda, qan şəkərinin səviyyəsinin tənzimlənməsi pozulur. Bu, karbohidrat mübadiləsini tənzimləyən pankreas hormonu insulinlə bağlıdır. Birinci tip diabetdə immunitet sistemi insulin istehsal edən hüceyrələri təhlükə kimi qəbul edir və onları məhv edir. İkinci tip diabetdə bədənin hüceyrələri insulinə cavab vermir və ya sadəcə kifayət qədər insulin olmur.
Bir insanın ürəyinin bir hissəsinin qan tədarükünü itirdiyi və ölməyə başladığı zaman həyatı üçün təhlükəli bir vəziyyətdir. İnsana vaxtında müvafiq yardım göstərmək üçün infarktı mümkün qədər tez tanımaq vacibdir.